Η απόσυρση δραστικών ουσιών είναι ένα κομβικό κομμάτι των ευρωπαϊκών πολιτικών. Όμως τα σκευάσματα θεωρούνται «πόροι» της αγροτικής κοινότητας, αφού είναι το βασικό εργαλείο αντιμετώπισης εντομολογικών και μικροβιακών εχθρών. Η συνεχιζόμενη απόσυρσή τους από την αγορά αυξάνει την ευαλωτότητα τον καλλιεργητών, με αποτέλεσμα να στρέφονται σε παλαιότερες, ακόμα και παραδοσιακές, μεθόδους.
Ανθεκτικότητα κοινοτήτων
Φυτοπολλαπλασιαστικό υλικό
«-Πάρα πολύ. Όχι μόνο ο δάκος, και κοντά στον δάκο, κάνει την τρύπα ο δάκος εισχωρούν κι άλλα μικρόβια, κι άλλοι μύκητες μέσα οπότε δεν φτάνεις στο σημείο να πάρεις βρώσιμο καρπό.
-Έχετε νέα προβλήματα δηλαδή νέους εχθρούς.
-15 χρόνια, 20 χρόνια πριν, γιατί ήταν καλύτερα τα πράγματα; Αυτό λέω.
-Γιατί υπήρχαν δραστικά φάρμακα. Να ξεκινήσουμε από εκεί. Τώρα δεν υπάρχουν πια. Αν κάνεις κάλυψη με τα φάρμακα τα σημερινά, ή έκανες ή δεν έκανες, γιατί πρόπερσι έκανα εγώ. Μέσα σε 15 μέρες δύο καλύψεις. Το αποτέλεσμα ξέρεις ποιο ήταν; Το φάρμακο που χρησιμοποίησα ήταν το Καρναντιλ, που βγάζει ο Ευθυμιάδης πάνω στη Θεσσαλονίκη. Μάπα σκέτο, τίποτα δεν έκανα.
– Έχασες τα λεφτά σου.
-Μέσα σε δύο μέρες που είχα παγίδες, άσε ένα δάκο δεν σκότωσε κανέναν, αλλά ούτε και τα χτυπήματα που είχαν. Δεν σκότωσε το σκουλήκι. Δηλαδή και το διαφημίζανε κιόλας στο ράδιο και το πήραμε για καλό. Κατάλαβες. Δεν υπάρχουν φάρμακα, πλέον, για να κάνεις… Μόνο αν καταπολεμήσεις, το έψαξα εγώ λίγο φέτος αυτό, μέχρι στιγμής έβγαλα καλά αποτελέσματα. Με δολωματικούς ψεκασμούς. Και κρεμώντας βέβαια και παρακολουθώ τους πληθυσμούς, γιατί πήρα και παγίδες από την εταιρία που βγάζει το karate»
29:16-30:43
Η παραπάνω φράση αναδεικνύει μια μορφή διανεμητικής αδικίας, που σχετίζεται με τη συγκέντρωση της αγοράς και την άνιση διαπραγματευτική δύναμη μεταξύ παραγωγών και εμπόρων. Συγκεκριμένα, η αγορά της βρώσιμης ελιάς, όπως και του ελαιολάδου, ελέγχεται από ελάχιστους εμπόρους, γεγονός που περιορίζει τις επιλογές των αγροτών και τους αφήνει εξαρτημένους από ολιγοπωλιακές πρακτικές. Παράλληλα, η αδυναμία αποθήκευσης της ελιάς μειώνει ακόμα περισσότερο τη διαπραγματευτική ισχύ των παραγωγών, αφού είναι υποχρεωμένοι να πουλήσουν άμεσα το προϊόν τους, ανεξαρτήτως τιμής. Αυτή η συνθήκη οδηγεί σε οικονομική επισφάλεια και αυξημένη ευαλωτότητα, καθώς οι μικροί παραγωγοί δεν έχουν τη δυνατότητα να καθορίσουν τους δικούς τους όρους στην αγορά. Η αδικία έγκειται στο ότι η έλλειψη υποδομών αποθήκευσης και η συγκέντρωση της αγοράς σε λίγα χέρια δεν επιτρέπουν μια δίκαιη και ισότιμη συμμετοχή όλων των αγροτών στην οικονομία της ελιάς, ενισχύοντας τις ανισότητες και αποδυναμώνοντας τη θέση των μικρών παραγωγών.
Ανθεκτικότητα κοινοτήτων
«Γιατί και τη βρώσιμη ελιά, πάλι εκεί την πάμε. Γιατί υπάρχει ένας έμπορας, δύο. Αυτοί οι δύο τα βρίσκουν και έρχονται εδώ πέρα. Ξέρουν ότι η ελιά πλέον δεν αποθηκεύεται πλέον μες στις κάδες όπως παλιά. Δεν έχει διάρκεια. Θα χαλάσει η ελιά, όσο και καλός να είσαι.»
1:00:24-1:02:14
«Τι θα τα κάνουμε, να τα πάμε πού εμείς τα λάδια; Είμαστε ικανοί εμείς να τα εξάγουμε βυτίο, με ατζέντηδες και με όλη την ιστορία και με όλα τα ρίσκα αυτά; Οπότε έρχονται εδώ πέρα και μας τα παίρνουν. Δεν υπάρχει κάποιος… Ή να υπάρχει μια τιμή, μια τιμή ασφαλείας τουλάχιστον, ρε παιδιά. Δυο ευρώ, δυο ευρώ, αλλά να ξέρω ότι δεν θα πάει 1.95.»
1:02:32-1:02:58
Ο ΕΛΓΑ, ως αρμόδιος φορέας αγροτικών ασφαλίσεων, δεν φαίνεται να ικανοποιεί τα αιτήματα των ασφαλισμένων όσον αφορά τις αποζημιώσεις από καιρικές καταστροφές. Η υποχρεωτικότητα της πληρωμής εισφορών στον οργανισμό παρουσιάζεται ως άνευ ουσίας, καθώς οι αγρότες δεν έχουν δει κάποια αποπληρωμή. Τα ποσά καθορίζονται στο πλαίσιο προγραμμάτων κρατικών οικονομικών ενισχύσεων αλλά η απόδοση τους προβληματίζει, καθώς κανένας δεν φαίνεται να έχει λάβει κάποια επιστροφή. Οι συνεντευξιαζόμενοι αναφέρθηκαν και σε δύο πρόσφατες περιπτώσεις, στην ακαρπία και στην κακοκαιρία Ντάνιελ. Η ακαρπία είναι μία συνθήκη που διαλύει το αγροτικό εισόδημα, ειδικά όταν οι περιοχές όπου χτυπά έχουν μονοκαλλιέργεια. Η ακαρπία είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που συνδέεται και με την αυξημένη θερμοκρασία, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και συνολικά την κλιματική αλλαγή. Από την άλλη, η κακοκαιρία Ντάνιελ, παρότι προκάλεσε τεράστιες ζημιές στην παραγωγή και στο φυτικό κεφάλαιο των καλλιεργητών της περιοχής, δεν αποζημιώθηκε, ή σε περιπτώσεις που εγκρίθηκαν αποζημιώσεις τα ποσά ήταν ευτελή και αποδόθηκαν πολύ αργότερα στους δικαιούχους. Και πάλι, και οι δύο περιπτώσεις συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και με τον ρόλο του ΕΛΓΑ σε αυτές τις νέες συνθήκες.
Ανθεκτικότητα κοινοτήτων
«-Γιατί πληρώνουμε ΕΛΓΑ; Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω… Δεν έχουμε πάρει ποτέ… Για την ακαρπία;
-Από τη στιγμή που έγινε υποχρεωτικό… Από τη στιγμή που έγινε υποχρεωτικό… Και κάθε χρόνο αυξάνεται…
-Ακαρπία, δεν μας πληρώνουν. Με τον Ντάνιελ, ελάχιστοι πήραν, κάτι ψίχουλα.
-Έκανε χιόνια, πρόπερσι, έκανε χιόνια, κι έσπασε, έσπασε τις ελιές. Και μας βάλανε, μας ειδοποιήσαν από το Δήμο, να δηλώσουμε στον ΕΛΓΑ, να δηλώσουμε τις ζημιές.
-Το αποτέλεσμα μηδέν.
-Συμμετείχα σε κάποια σεμινάρια στην Αργαλαστή, μαζί με άλλους 40-50 συναδέλφους, και έκανα μέσα στην αίθουσα την ερώτηση: “παιδιά, υπάρχει κάποιος από εσάς που να έχει πάρει ποτέ αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ;” 40-50 άτομα γελάσανε, δεν πήρα απάντηση. Αυτή ήταν. Το έχω απορία όμως. Υπάρχει κανένας που να έχει πάρει από τον ΕΛΓΑ αποζημίωση. Κανένας. Εσείς, κανένας εδώ; Εγώ δεν ξέρω.»
55:51-56:59
Η κριτική στο σύστημα στρεμματικής επιδότησης που ισχύει τα τελευταία είκοσι χρόνια παρουσιάζεται μέσα από παραδείγματα από την περιοχή. Η χρήση του «κληρονομικού δικαιώματος» ως αποκλειστικό κριτήριο απόδοσης στηρίξεων είναι προβληματικό, καθώς υπάρχει ανισομερής κατανομή μεταξύ παραγωγών στην ίδια περιοχή, καταλήγοντας να πριμοδοτούνται εκείνοι οι οποίοι δεν συμμετέχουν ενεργά στην παραγωγή και να μένουν εκτός στήριξης ενεργοί παίκτες. Μάλιστα, έχουν παρατηρηθεί ότι με σκοπό την απόσπαση επιδοτήσεων, ιδιώτες, ή και εταιρίες, αγόραζαν εκτάσεις και κτήματα σε αγροτικές περιοχές, τα οποία άφηναν ακαλλιέργητα ή με ελάχιστη φροντίδα. Αυτό έχει αντίκτυπο τόσο στο τοπικό οικοσύστημα, καθώς ένα παραμελημένο κτήμα γίνεται εστία εντομολογικών εχθρών, αλλά και στην κοινότητα των αγροτών, αφού οι πόροι που θα είχαν απορροφηθεί από κάποιον ενεργό καλλιεργητή αποδίδονται σε αδρανείς επενδυτές γης, οι οποίοι δεν επανεπενδύουν και δεν ενισχύουν τον τομέα.
Ανθεκτικότητα κοινοτήτων
«Δηλαδή, είμαστε το σημείο, αυτοί εδώ πέρα όλοι μας, οι συγκεκριμένοι εδώ, αν πας και δεις όλα τα κτήματα είναι όλα γυαλί κάτω. Και ασχολούμαστε με την παραγωγή. Υπάρχουν όμως και άλλος που έχει 100 στρέμματα, 150 στρέμματα και δεν βγάζει ούτε 100 κιλά λάδι για το σπίτι του, το αγοράζει. Και φτάνει σε σημείο εκείνος να παίρνει 5.000 και 6.000 ευρώ επιδότηση και εγώ να παίρνω 1.500 ευρώ. Επειδή έχω 60, 70 στρέμματα. Είναι δίκαιο αυτό δηλαδή; Όχι. Δηλαδή πώς θα δώσει ώθηση σε αυτόν εκεί που είναι νέο παιδί να καλλιεργήσει;»
37:17-37:46
«Μα ούτως ή άλλως δεν έκαναν τίποτα. Μπήκαν τα ενοικιαστήρια για να παίρνουν τις επιδοτήσεις και αυτά. Βάζανε και κάποιες ρίζες. Επιβάλλεται. Αυτό φέρνει αυτή η κατάσταση.»
1:37:31-1:37:44
Η παροχή επιδοτήσεων είναι ένα κομβικό κομμάτι στη διατήρηση της γεωργίας, και της ελαιοκαλλιέργειας, καθώς εγγυάται ότι οι παραγωγοί θα λαμβάνουν κάποιο βοήθημα που δεν θα εξαρτάται από την παραγωγή τους, ενώ έχουν στόχο τη διατήρηση της παραγωγής και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του κλάδου. Η αγροτική παραγωγή είναι συνολικά ένας τομέας ευάλωτος στις καιρικές συνθήκες και τις κλιματικές μεταβολές και οι επιδοτήσεις είναι ένας τρόπος κατώτατου εγγυημένου εισοδήματος, οι οποίες με τα χρόνια μειώνονται. Οι παραγωγοί αντιλαμβάνονται τον συμπληρωματικό και εγγυητικό ρόλο που έχουν αυτά τα μέτρα, ενώ υποστηρίζουν τον μηχανισμό απόδοσης επιδοτήσεων επί της παραγωγής, δηλαδή το ποσό που λαμβάνει ο κάθε καλλιεργητής να εξαρτάται από το παραγώμενο προϊόν, είτε αυτό είναι λίτρα ελαιόλαδο, είτε κιλά βρώσιμης ελιάς.
Ανθεκτικότητα κοινοτήτων
«Οι επιδοτήσεις ήταν που μας στήριζαν κάθε χρόνο και αυτές έχουν φτάσει στο μηδέν, οι εξισωτικές αποζημιώσεις έχουν φτάσει στο μηδέν και δεν μπορούμε να καταλάβουμε, […], γιατί δεν βάζουν την επιδότηση πάνω στην παραγωγή; Γιατί δεν βάζουν την επιδότηση πάνω στην παραγωγή. Που και το κράτος θα κερδίσει χρήματα και ο παραγωγός θα αμειφθεί.»
36:12-36:36
Τα τριφασικά ελαιοτριβεία παράγουν τριών ειδών υποπροϊόντα: το ελαιόλαδο, τον πυρήνα και τον κατσίγαρο. Τα δύο τελευταία πρέπει να μεταφερθούν σε πυρηνελαιουργείο ώστε να λάβουν περαιτέρω επεξεργασία. Στην περιοχή του Προμυρίου υπάρχει μία δυσκολία στη διαχείριση αυτού του παραπροϊόντος, καθώς το πλησιέστερο πυρηνελαιουργείο βρίσκεται στον Αλμυρό (χλμ και ώρες απόσταση), το οποίο συλλέγει από όλη την περιοχή υποπροϊόντα, με αποτέλεσμα να φτάνει εύκολα σε κορεσμό. Η περιορισμένη δυναμικότητα σε συνδυασμό με τον αποκλεισμό των τριφασικών ελαιοτριβείων από κάποια περιβαλλοντικά προγράμματα (γιατί ο κατσίγαρος θεωρείται ρύπος) εγκλωβίζει τον συνεταιρισμό και τα ελαιοτριβεία σχετικά με τον τρόπο πού θα απόρριψης. Ακόμα και οι εναλλακτικές που προωθούνται, όπως είναι η αξιοποίηση για την παραγωγή βιοντίζελ, καθίσταται προβληματική, αφού οι δομές που απορροφούν τον πυρήνα και τον κατσίγαρο είναι και πάλι περιορισμένης χωρητικότητας και βρίσκεται στα Φάρσαλα. Παρότι παρέχεται ένας τρόπος μεταφοράς του υποπροϊόντος με ειδικές δεξαμενές, η παραλαβή πρέπει να γίνει στα Λεχώνια, οπότε οι συνεταιριστές πρέπει να καλύψουν μία ώρα απόσταση από το ελαιοτριβείο προς τον χώρο παραλαβής. Η απουσία ειδικού εξοπλισμού και η αστάθεια που έχει ο συγκεκριμένος τρόπος αξιοποίησης καθιστά δύσκολη την επένδυση στην απόκτηση κάποιου οχήματος που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει αυτόν τον σκοπό.
Ανθεκτικότητα κοινοτήτων
«Η διεύθυνση βιομηχανίας και το περιβάλλον μας έχουν τρελάνει. Τα διφασικά πρέπει όπως φεύγουν πυρήνας όλα μαζί, νερά, πυρήνας όλα μαζί, σε πολτός. Εγώ έχω 30 τόνους το 24ωρο. […] Το πυρηνελαιουργείο όταν είναι φουλαρισμένο, όταν δουλεύει στρέιτ, θα μου πει ότι “Στοπ, δεν σου στέλνω αμάξι να τα πάρει, μη μου τα φέρεις, είμαι κομπλέ”. Εγώ τι να τα κάνω. Μα δεν μπορεί να τα διαχειριστεί. Θα γεμίσει το τόπο. Πριν από τέσσερα χρόνια, όλος ο Αλμυρός είχε βουλιάξει στο λύμα. Λοιπόν, όταν πάμε τριφασικά, έχω τον πυρήνα και έχω το λύμα, το νερό. Αυτό, δεν μας δίνουν περιβαλλοντολογικά, να τα αποθηκεύουμε. Μας δίνουν, δεν μας δίνουν. Τώρα μας λένε να τα παίρνουν τα βιοντίζελ. Τα βιοντίζελ, φέτος μας είπαν ότι θα τα παίρνει το βιοντίζελ και δεν έχετε κανένα θέμα. Μα το βιοντίζελ από τα Φάρσαλα δεν έρχεται εδώ σε εμάς. Έρχεται μέχρι Λεχώνια. Από Λεχώνια και κάτω δεν έρχεται. […] Και μέχρι τα Λεχώνια εγώ πώς θα το πάω; Όχι μόνο εγώ. Τρία ελαιοτριβεία που είναι στην περιοχή.»
1:17:21-1:19:02
Σε συνδυασμό με το δύσκολο ανάγλυφο, τον κατακερματισμένο κλήρο και την αποσύνδεση της παραγωγής από τις επιδοτήσεις, εκφράζεται απαισιοδοξία σχετικά με το μέλλον τόσο της ελαιοκομίας, όσο και της συνολικής διαβίωσης στην περιοχή. Παρότι ο συνεταιρισμός είναι σχετικά νέος (μετρά 13 έτη λειτουργίας), τα κίνητρα φαίνεται να είναι η αναζήτηση των βέλτιστων λύσεων σε έναν βραχυχρόνιο ορίζοντα, χωρίς ιδιαίτερες σκέψεις για το μέλλον. Οι συνεντευξιαζόμενοι τόνισαν ότι στόχος τους είναι «να επιβιώσουν», αποδεχόμενοι τις τρέχουσες δυσκολίες και τα εμπόδια. Η εγκατάλειψη δεν έχει να κάνει μόνο με την καλλιέργεια, αλλά και με τη ζωή στην ύπαιθρο, καθώς συνδέεται με αδυναμία εξασφάλισης ενός μόνιμου και σταθερού εισοδήματος. Η ελαιοκαλλιέργεια στη συγκεκριμένη περιοχή δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη στη διαχείριση λόγω ανάγλυφου και ελλιπών υποστηρικτικών υποδομών (όπως δίκτυα άρδευσης και αγροτική οδοποιία) και λειτουργεί ως συμπληρωματικό εισόδημα. Λόγω αυτών των δυσκολιών ο νεότερος πληθυσμός δεν επιστρέφει στην ύπαιθρο, προτιμώντας να μείνει στα αστικά κέντρα όπου υπάρχει έστω μία εξασφαλισμένη πηγή σταθερού εισοδήματος. Αντίθετα, οι αγροτικές εργασίες μπορεί να αποφέρουν μεγαλύτερα έσοδα, αλλά έχουν μεγάλο βαθμό ευαλωτότητας. Έτσι, δεν επέρχεται η ανανέωση γενεών στις περιφερειακές περιοχές, οι οποίες συμβάλλουν στην επίτευξη στόχων SGGs (2.3, 2.4, 8.6, 8.9). Αυτή η διαπίστωση συνάδει με τη γενικότερη εικόνα της Ελλάδας, όπου ο μέσος όρος ηλικίας των αγροτών είναι 57 έτη, ενώ μόλις το 11% είναι κάτω των 40 ετών (Eurostat, 2020), κάτι που δείχνει έλλειψη διαδοχής στον κλάδο και αυξημένο κίνδυνο εγκατάλειψης των αγροτικών γαιών. Ωστόσο, όπου υπάρχουν μέτρα αντιμετώπισης και ενίσχυσης της συμμετοχής νέων στον αγροτικό τομέα, μέσα από το πρόγραμμα νέοι αγρότες, υπάρχουν άλλα προβλήματα που θα εξεταστούν αργότερα.
Ανθεκτικότητα κοινοτήτων
«Πλέον, από ό,τι βλέπεις εδώ, είμαστε οι τελευταίοι. Νέος άνθρωπος δεν ασχολείται γιατί δεν μπορεί να επιβιώσει. Έχουμε τώρα δύο χρόνια τίποτα.»
07:08-07:20
«Το μεγαλύτερο ποσοστό πάντως εδώ στην περιοχή μας άρχισε να εγκαταλείπει τα κτήματα. Αν κάνουμε μια γύρα θα δείτε ότι έναν 30-40% άρχισε να γίνονται δασάκια. […] Ναι, γιατί τα παιδιά τους προτιμάνε να πάνε να πάρουν 8 κατοστάρικα, 8 κατοστάρικα όμως, θα τα πάρουν τα 8 κατοστάρικα κάθε μήνα. Εδώ δεν ξέρει πότε και τι θα πάρει. Έτσι, Και τώρα πίσω είμαστε, ο μπάρμπα Μήτσος είναι συνταξιούχος. Έτυχε ο γιος του να κάτσει εδώ πέρα, ασχολείται με τα χωράφια, κάνει και οικοδομή. Ο Μάκης, τα παιδιά του έχουν φύγει. Τα δικά μου τα παιδιά έχουν φύγει. Ο Τάκης, μείναμε, τελειώσαμε. Τελειώνουμε σιγά σιγά. Ο Γιώργος, τελειώνουμε εμείς. Πίσω δεν έχουμε συνέχεια. […] Δηλαδή, να πω εγώ στα παιδιά μου, δεν μιλάω για τους υπόλοιπους, λέω γι’ εμένα. Να πω εγώ στα παιδιά μου να έρθουν να μείνουν εδώ, να κάνουν τι; Πώς θα επιβιώσουν;»
42:00-43:00
Η γεωγραφική ιδιαιτερότητα είναι ένα μοναδικό στοιχείο της περιοχής, όμως δεν φαίνεται να αναγνωρίζεται από το κράτος. Ο ημιορεινός χαρακτήρας υποδεικνύει ότι υπάρχει ανάγκη για αυξημένη φροντίδα η οποία εκτελείται χειρωνακτικά, καθώς η κλίση του εδάφους και ο παραδοσιακός χαρακτήρας φύτευσης των δέντρων δεν επιτρέπουν την είσοδο τρακτέρ ή συγκομιστικών μηχανημάτων. Εργασίες όπως κλάδεμα, λίπανση, φυτοπροστασία και συγκομιδή πραγματοποιούνται από εργάτες, η εργασία των οποίων απαιτεί προγραμματισμό και τα μεροκάματα είναι αυξημένα.
Το συγκεκριμένο ζήτημα συνδέεται και με τις επιδοτήσεις, οι οποίες δεν αναγνωρίζουν κάποιες διακρίσεις ανάλογα με το ανάγλυφο: πεδινό, ημι-ορεινό και ορεινό. Αυτές οι βαθμίδες συνεπάγονται και μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας για τις αγροτικές εργασίες και παλαιότερα αποδιδόταν κάποια υποστήριξη, η οποία έχει σταματήσει. Η εξισωτική λογική απόδοσης επιδοτήσεων ανάλογα με την καλλιέργεια και την έκταση, που δεν διακρίνει ανάλογα με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τον ήδη επιβαρυμένο κλάδο, ωθώντας όλο και περισσότερους ελαιώνες στην εγκατάλειψη.
Ανθεκτικότητα κοινοτήτων
Φυτοπολλαπλασιαστικό υλικό
«Και έχουμε μεγάλες ιδιαιτερότητες, δηλαδή, δεν είμαστε κάμπος, όπως είναι στην Πελοπόννησος ή Κρήτη που έχει τις γεωτρήσεις, που έχουν πάρει χρηματοδοτήσεις άπειρες όλα τα χρόνια, με όλες τις κυβερνήσεις, με εξοπλισμό, για μηχανήματα, για οτιδήποτε. Εδώ είναι όλα με το χέρι. Δεν υπάρχει με μηχάνημα, ελάχιστα πράγματα γίνονται.»
12:52-13:13
«-Τα πιο εύκολα εντάξει, μπορεί να υπάρχουν κάποια με λίγη κλίση, πιο [], αλλά το Πήλιο έχει αυτή την ιδιαιτερότητα, να είναι επικλινή. Και μεγάλα δέντρα. Στην πλειοψηφία είναι μεγάλα δέντρα.
-Μπορεί ένα κτήμα να είναι, να είσαι καταδρομέας…
-Άλλο να έχεις μικρές. Είναι μεγάλα δέντρα. Στην πλειοψηφία είναι μεγάλα δέντρα. Το μεγάλο δέντρο είναι λίγο δύσκολο. Ούτε με το κόψεις μπορείς, να το κατεβάσεις…»
26:15-26:40
Η έλλειψη εργατικών χεριών είναι από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές της περιοχής. Καθότι το ανάγλυφο του τόπου είναι δύσκολο και η εκμηχάνιση περιορισμένη, η χρήση εργατών γης είναι αναπόφευκτη. Όμως οι εργάτες γης μειώνονται. Η πλειοψηφία είναι μετανάστες στην Ελλάδα, οι οποίοι αναζητούν εργασία σε άλλες χώρες, λόγω της μικρής διάρκειας της άδειας παραμονής. Συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα δίνει μικρότερο χρόνο παραμονής, και μάλιστα κατά πολύ, γεγονός που δεν την καθιστά θελκτική επιλογή για αλλοδαπούς εργάτες.
Πέρα από τη χρήση εργατών, μεγάλο μέρος των εργασιών γίνεται και από τους ίδιους τους καλλιεργητές, οι οποίοι είναι μέσης και τρίτης ηλικίας. Μάλιστα στις εργασίες συμμετέχουν και μέλη της οικογένειάς τους, κυρίως τα γηραιότερα, διότι οι νεότερες γενιές είτε έχουν φύγει από την περιοχή για κάποιο μεγάλο αστικό κέντρο, είτε δεν δραστηριοποιούνται στον κλάδο της παραγωγής. Αυτό σίγουρα επιβαρύνει την σωματική τους κατάσταση, αλλά είναι αναπόφευκτο, όπως δηλώνουν, αφού οι εργασίες πρέπει να γίνουν, και αν εγκαταλειφθεί η καλλιέργεια, το εισόδημα που εισπράττεται από αυτή θα πάψει, και αυτό κρίνεται συμπληρωματικό, αν όχι απαραίτητο, για τους περισσότερους, οι οποίοι ζουν με μία αρκετά χαμηλή σύνταξη.
Ανθεκτικότητα κοινοτήτων
«-Αφού δεν υπάρχουν εργατικά χέρια.
-Εργατικά χέρια. Ενώ παλιότερα ήταν καλύτερα τα πράγματα. Πριν 15 χρόνια, 20;
-Ναι, υπήρχαν εργατικά χέρια. Τώρα φέτος δεν υπάρχουν, δηλαδή και αυτή η παραγωγή που υπάρχει, δεν ξέρουμε πώς θα μαζευτεί. Δεν υπάρχει ούτε ένα εργατικό χέρι στην περιοχή μας.
-Γιατί φύγανε από την περιοχή;
-Φύγανε γιατί… Και όλα ξεκινάνε πάλι από την κεντρική κυβέρνηση. Γιατί εδώ τους δίνει 3 μήνες βίζα να έρθουνε και όπου αλλού πάνε σε όποια κράτη της ΕΕ τους δίνει 6 και 9 μήνες. Και σου λέει θα πάω κάπου να δουλέψω 6 μήνες ή 9. Δεν θα έρθω στην Ελλάδα να δουλέψω 3 μήνες και να φύγω, πρέπει να φύγω μετά. Ένας λόγος είναι και αυτός.
-Αυτό είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνηση;
-Στην Ιταλία, όλοι πάνε Ιταλία και Αγγλία, τους δίνει 6 μήνες. Εδώ τους δίνει 3 μήνες. Κι αν μια μέρα καθυστερήσουν έχουν 3.000 πρόστιμο.
-Ε, δεν είναι κίνητρα…»
48:34-49:35
«-Δεν μπορεί να έχω να βαράω όλη η μέρα, όχι μόνο εγώ, η γυναίκα μου, η μάνα μου, που είναι 80 χρονών. Σήμερα ήταν και αυτή στο χωράφι. 6:15 το πρωί φύγαμε. Και γύρισα 11 η ώρα γιατί είχαμε αυτό, διαφορετικά, θα γυρνούσαμε 2 η ώρα το μεσημέρι και το απόγευμα πάλι. Δηλαδή να δουλεύει όλη η οικογένεια για προς το ζην, όλο τα ίδια. Να τος. Πόσων χρονών είσαι, Μήτσο;
-76.
-76. Κάτω από την ελιά είναι. Τι να κάνει αυτός ο άνθρωπος, με τι θα ζήσει, με τα 4 κατοστάρικα που παίρνει τη σύνταξη.»
1:46:40-1:47:30’
Η περιοχή του Πηλίου, ενώ είναι γνωστή για τους μύθους και τον τουριστικό κλάδο, δεν έχει αναγνωριστεί για την ποιότητα του ελαιολάδου της. Παρότι υπάρχει κατοχύρωση ΠΟΠ για την Κονσερβολιά Πηλίου (από τον ΕΑΣ Πηλίου του 1996) και καλύπτει την περιοχή του Προμυρίου, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο για το ελαιόλαδο. Υπάρχει έλλειψη brand name, τόσο από την πλευρά της Περιφέρειας ή κάποιου Δήμου, αλλά και από μέρους της ΕΑΣ, που δεν στήριξε την τυποποίηση. Ο Συνεταιρισμός Σηπιάς τυποποιεί περιορισμένα, με το ελαιοτριβείο να παράγει και για ιδιώτες, οι οποίοι στη συνέχεια τυποποιούν μόνοι τους το προϊόν. Ωστόσο, έγιναν προσπάθειες προώθησες σε εξωτερικά δίκτυα, μέσω της παρουσίας σε εκθέσεις του εξωτερικού. Όμως η εξαγωγική δραστηριότητα που θα τροφοδοτήσει την μεταποίηση μπορεί μόνο να επιτευχθεί με ευρείας κλίμακας υποστήριξη. Οι καλλιεργητές αντιλαμβάνονται την αδιαφορία για ανάδειξη του προϊόντος και των ιδιαιτεροτήτων του ως περιοριστική στις δράσεις τους για περαιτέρω εμπορική αξιοποίηση, κάνοντας ακόμα δυσκολότερο τον ανταγωνισμό με ελαιόλαδα και ελιές που έχουν λάβει καλύτερη προώθηση και επικοινωνία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την είσπραξη μικρότερων ποσών, άρα και αντίστοιχα περιορισμένη επένδυση σε καλλιεργητικές φροντίδες και εκσυγχρονισμό της παραγωγής.
Ανθεκτικότητα κοινοτήτων
«Το Πήλιο δεν φαίνεται πουθενά ότι έχει ελιά και λάδι. Πουθενά για πουθενά. Επειδή έχει τύχει να πάω και σε δυο εκθέσεις στο εξωτερικό. Με δικιά μας χρηματοδότηση, με δικά μας έξοδα, πουθενά δεν ξέρουν ότι το Πήλιο έχει ελιά και λάδι. Και το λάδι μας έχει τα φρουτώδη, που είναι κάτι σπάνιο γενικά. Δεν υπάρχει αναγνωρισιμότητα καθόλου το προϊόν το δικό μας.»
11:48-12:16
«Ενώ η Πελοπόννησος, η Κρήτη έχουν συνεταιρισμούς που προωθούν το προϊόν, εμείς εδώ τίποτα. Ό,τι κάνουμε και προσπαθούμε από μόνοι μας.»
12:38-12:51
Η Αμφίσσης είναι μία μεγαλόκαρπη ποικιλία ελιάς που έχει διαδοθεί στην Στερεά Ελλάδα, και αποτελεί την κυρίαρχη ποικιλία στο Πήλιο. Οι καρποί της αξιοποιούνται ως βρώσιμες ελιές, η οποία είχε ιδιαίτερα υψηλή τιμή. Ακόμα και σήμερα, είναι προτιμητέα η πώληση τους ως βρώσιμες ελιές, αντί για ελαιόλαδο. Όμως η παραγωγή ελιών απαιτεί αυξημένες φροντίδες, καθώς παίζει σημαντικό ρόλο το μέγεθος και η εμφάνιση, ενώ απαιτούν και νερό. Η ελιά, παρότι έχει λάβει την αναγνώριση ΠΟΠ, δεν χαίρει ιδιαίτερης αναγνώρισης. Προσπάθειες για αλλαγή ποικιλιών έχουν υπάρξει αλλά είναι περιορισμένες.
Ανθεκτικότητα κοινοτήτων
Φυτοπολλαπλασιαστικό υλικό
«Η ποικιλία μας, η Αμφίσσης, είναι πολύ καλή, αλλά δεν υπάρχει βοήθεια για να διατηρηθεί. Σε άλλα μέρη βοηθήθηκαν.»
«-Η ποικιλία σας, για να ξεκινήσουμε από αυτό, είναι η Αμφίσσης, η κονσερβολιά. Είναι σχεδόν όλα. Έχετε κάποια άλλη;
-Η Αμφίσσης, η γνωστή, ναι.
-Από παλιά.
-Έκαναν κάποιες παρεμβάσεις.
-Και να έχει σε κάποιο σημείο Καλαμών, Χαλκιδικής, ας πούμε, είναι πολύ ελάχιστες.
-Δεν υπάρχει καλύτερη από του Πηλίου, η βρώσιμη ελιά. Αυτή. Εγώ είμαι και πιο μεγάλος, σήμερα έρχομαι εκ μέρους του γιου μου, λοιπόν, είμαι συνταξιούχος. Η μόνη ελιά που έχω από 10 χρονών, που ήμουν 15 και κάθισα στην ελιά, ήταν η βρώσιμη ελιά. Και λίγη… Αλλά τώρα δεν υπάρχει… Για βρώσιμη ελιά δεν υπάρχει…»
27:11-28:11
–
–
Ελλιπής υποστήριξη των τοπικών προϊόντων από την Περιφέρεια/Δήμο
ΣτΑ: Βγαίνουν εξαιρετικά πράγματα, για παράδειγμα το ζήτημα των ζωνών της καλλιέργειας, που φαίνεται και πολλοί αρχίζουν να το παίζουν στο… όχι ότι δεν υπάρχουν και αμφισβητήσεις κτλ.
ΑΔ: Δεν είναι θέμα αμφισβήτησης των ζωνών. Οι ζώνες έχουν ένα πρόβλημα. Ότι αν τον άλλον τον βάλεις στην ελεύθερη βούληση της καλλιέργειας, το τι θα σπείρει και του πεις, κοίτα να δεις, ο τόπος σου κάνει για ελαιοκράμβη, παράδειγμα. Η ελαιοκράμβη έχει ένα κέρδος 40 ευρώ το στρέμμα. Εάν του πεις αυτό και δε βάλει όσπρια, παραδείγματος χάρη φασόλια, που έχει 100 ευρώ κέρδος, κάπως πρέπει να συγκεράσεις το 100 με το 40. Άρα τι πρέπει να γίνει; Από το πιο βασικό, από κει που θα ξεκινήσουμε, στην επόμενη ΚΑΠ, από τη στιγμή που θελήσουμε να βάλουμε ζώνες πρέπει αυτόν με το χαμηλό εισόδημα να τον υποστηρίξουμε χρηματικά και αυτόν που είναι στο υψηλότερο εισόδημα να τον πάμε στον δεύτερο πυλώνα έτσι ώστε να τον προωθήσουμε καλλιεργητικά. Δηλαδή με προγράμματα. Κατάλαβες; Γιατί τώρα, παραδείγματος χάρη βγήκε μια ιστορία με την Κάρλα, γιατί ξέρεις όλα αυτά αρχίζουν και βγαίνουν με την Κάρλα. Γιατί όταν φύγουν τα νερά από τα παρακάρλια, εκεί παραδείγματος χάρη μέχρι να ξαναεπανέλθουν τα χωράφια, δεν ξέρεις πόσα χρόνια, ούτε ειδικός είμαι ούτε… Δύσκολα πιστεύω ότι θα το πει κάποιος το πώς θα επανέλθουνε γιατί δεν ξέρουμε. Γιατί θα πάρουν και μια παράμετρο για τα παρακάρλια ότι ό,τι ρύπανση έχει ο Πηνειός, και εργοστάσια και τέτοια.. δε μιλάω ότι ήταν ρυπογόνα τα εργοστάσια. Ό, τι είχανε στα προαύλια, ό,τι είχανε.. δεξαμενές πετρελαίου, δεξαμενές λαδιών, όλα αυτά πήγανε και εγκατασταθήκανε στην Κάρλα. Στα παρακάρλια, μη λέμε Κάρλα. Άρα εκεί είναι το πιο δύσκολο. Άρα εκεί για να επανέλθουν ουσιαστικά θα γίνει μια ζώνη. Η πρώτη ζώνη που θα γίνει στην Ελλάδα θα είναι εκεί.
ΣΑ: Ναι αλλά τι ζώνη; Καλλιεργητική ζώνη;
ΑΔ: Καλλιεργητική ζώνη.
ΣτΑ: Αναγκαστικά σου λέει…
ΣΑ: Μα κάτσε. Έχουν μολυνθεί τα χωράφια τώρα.
ΑΔ: Δε μιλάω για τη μόλυνση. Βγάλε τη μόλυνση.
Ελλιπής συνεργασία για δημιουργία ΟΔ ή συστημάτων
ΣτΑ: Βγαίνουν εξαιρετικά πράγματα, για παράδειγμα το ζήτημα των ζωνών της καλλιέργειας, που φαίνεται και πολλοί αρχίζουν να το παίζουν στο… όχι ότι δεν υπάρχουν και αμφισβητήσεις κτλ.
ΑΔ: Δεν είναι θέμα αμφισβήτησης των ζωνών. Οι ζώνες έχουν ένα πρόβλημα. Ότι αν τον άλλον τον βάλεις στην ελεύθερη βούληση της καλλιέργειας, το τι θα σπείρει και του πεις, κοίτα να δεις, ο τόπος σου κάνει για ελαιοκράμβη, παράδειγμα. Η ελαιοκράμβη έχει ένα κέρδος 40 ευρώ το στρέμμα. Εάν του πεις αυτό και δε βάλει όσπρια, παραδείγματος χάρη φασόλια, που έχει 100 ευρώ κέρδος, κάπως πρέπει να συγκεράσεις το 100 με το 40. Άρα τι πρέπει να γίνει; Από το πιο βασικό, από κει που θα ξεκινήσουμε, στην επόμενη ΚΑΠ, από τη στιγμή που θελήσουμε να βάλουμε ζώνες πρέπει αυτόν με το χαμηλό εισόδημα να τον υποστηρίξουμε χρηματικά και αυτόν που είναι στο υψηλότερο εισόδημα να τον πάμε στον δεύτερο πυλώνα έτσι ώστε να τον προωθήσουμε καλλιεργητικά. Δηλαδή με προγράμματα. Κατάλαβες; Γιατί τώρα, παραδείγματος χάρη βγήκε μια ιστορία με την Κάρλα, γιατί ξέρεις όλα αυτά αρχίζουν και βγαίνουν με την Κάρλα. Γιατί όταν φύγουν τα νερά από τα παρακάρλια, εκεί παραδείγματος χάρη μέχρι να ξαναεπανέλθουν τα χωράφια, δεν ξέρεις πόσα χρόνια, ούτε ειδικός είμαι ούτε… Δύσκολα πιστεύω ότι θα το πει κάποιος το πώς θα επανέλθουνε γιατί δεν ξέρουμε. Γιατί θα πάρουν και μια παράμετρο για τα παρακάρλια ότι ό,τι ρύπανση έχει ο Πηνειός, και εργοστάσια και τέτοια.. δε μιλάω ότι ήταν ρυπογόνα τα εργοστάσια. Ό, τι είχανε στα προαύλια, ό,τι είχανε.. δεξαμενές πετρελαίου, δεξαμενές λαδιών, όλα αυτά πήγανε και εγκατασταθήκανε στην Κάρλα. Στα παρακάρλια, μη λέμε Κάρλα. Άρα εκεί είναι το πιο δύσκολο. Άρα εκεί για να επανέλθουν ουσιαστικά θα γίνει μια ζώνη. Η πρώτη ζώνη που θα γίνει στην Ελλάδα θα είναι εκεί.
ΣΑ: Ναι αλλά τι ζώνη; Καλλιεργητική ζώνη;
ΑΔ: Καλλιεργητική ζώνη.
ΣτΑ: Αναγκαστικά σου λέει…
ΣΑ: Μα κάτσε. Έχουν μολυνθεί τα χωράφια τώρα.
ΑΔ: Δε μιλάω για τη μόλυνση. Βγάλε τη μόλυνση.
Ελλιπείς ενέργειες γεωπόνων στο χωράφι για την επικοινωνία με τους αγρότες
ΣτΑ: Βγαίνουν εξαιρετικά πράγματα, για παράδειγμα το ζήτημα των ζωνών της καλλιέργειας, που φαίνεται και πολλοί αρχίζουν να το παίζουν στο… όχι ότι δεν υπάρχουν και αμφισβητήσεις κτλ.
ΑΔ: Δεν είναι θέμα αμφισβήτησης των ζωνών. Οι ζώνες έχουν ένα πρόβλημα. Ότι αν τον άλλον τον βάλεις στην ελεύθερη βούληση της καλλιέργειας, το τι θα σπείρει και του πεις, κοίτα να δεις, ο τόπος σου κάνει για ελαιοκράμβη, παράδειγμα. Η ελαιοκράμβη έχει ένα κέρδος 40 ευρώ το στρέμμα. Εάν του πεις αυτό και δε βάλει όσπρια, παραδείγματος χάρη φασόλια, που έχει 100 ευρώ κέρδος, κάπως πρέπει να συγκεράσεις το 100 με το 40. Άρα τι πρέπει να γίνει; Από το πιο βασικό, από κει που θα ξεκινήσουμε, στην επόμενη ΚΑΠ, από τη στιγμή που θελήσουμε να βάλουμε ζώνες πρέπει αυτόν με το χαμηλό εισόδημα να τον υποστηρίξουμε χρηματικά και αυτόν που είναι στο υψηλότερο εισόδημα να τον πάμε στον δεύτερο πυλώνα έτσι ώστε να τον προωθήσουμε καλλιεργητικά. Δηλαδή με προγράμματα. Κατάλαβες; Γιατί τώρα, παραδείγματος χάρη βγήκε μια ιστορία με την Κάρλα, γιατί ξέρεις όλα αυτά αρχίζουν και βγαίνουν με την Κάρλα. Γιατί όταν φύγουν τα νερά από τα παρακάρλια, εκεί παραδείγματος χάρη μέχρι να ξαναεπανέλθουν τα χωράφια, δεν ξέρεις πόσα χρόνια, ούτε ειδικός είμαι ούτε… Δύσκολα πιστεύω ότι θα το πει κάποιος το πώς θα επανέλθουνε γιατί δεν ξέρουμε. Γιατί θα πάρουν και μια παράμετρο για τα παρακάρλια ότι ό,τι ρύπανση έχει ο Πηνειός, και εργοστάσια και τέτοια.. δε μιλάω ότι ήταν ρυπογόνα τα εργοστάσια. Ό, τι είχανε στα προαύλια, ό,τι είχανε.. δεξαμενές πετρελαίου, δεξαμενές λαδιών, όλα αυτά πήγανε και εγκατασταθήκανε στην Κάρλα. Στα παρακάρλια, μη λέμε Κάρλα. Άρα εκεί είναι το πιο δύσκολο. Άρα εκεί για να επανέλθουν ουσιαστικά θα γίνει μια ζώνη. Η πρώτη ζώνη που θα γίνει στην Ελλάδα θα είναι εκεί.
ΣΑ: Ναι αλλά τι ζώνη; Καλλιεργητική ζώνη;
ΑΔ: Καλλιεργητική ζώνη.
ΣτΑ: Αναγκαστικά σου λέει…
ΣΑ: Μα κάτσε. Έχουν μολυνθεί τα χωράφια τώρα.
ΑΔ: Δε μιλάω για τη μόλυνση. Βγάλε τη μόλυνση.
Ανεπαρκής κρατικός σχεδιασμός για την υποστήριξη της ελαιοκαλλιέργειας
ΣτΑ: Βγαίνουν εξαιρετικά πράγματα, για παράδειγμα το ζήτημα των ζωνών της καλλιέργειας, που φαίνεται και πολλοί αρχίζουν να το παίζουν στο… όχι ότι δεν υπάρχουν και αμφισβητήσεις κτλ.
ΑΔ: Δεν είναι θέμα αμφισβήτησης των ζωνών. Οι ζώνες έχουν ένα πρόβλημα. Ότι αν τον άλλον τον βάλεις στην ελεύθερη βούληση της καλλιέργειας, το τι θα σπείρει και του πεις, κοίτα να δεις, ο τόπος σου κάνει για ελαιοκράμβη, παράδειγμα. Η ελαιοκράμβη έχει ένα κέρδος 40 ευρώ το στρέμμα. Εάν του πεις αυτό και δε βάλει όσπρια, παραδείγματος χάρη φασόλια, που έχει 100 ευρώ κέρδος, κάπως πρέπει να συγκεράσεις το 100 με το 40. Άρα τι πρέπει να γίνει; Από το πιο βασικό, από κει που θα ξεκινήσουμε, στην επόμενη ΚΑΠ, από τη στιγμή που θελήσουμε να βάλουμε ζώνες πρέπει αυτόν με το χαμηλό εισόδημα να τον υποστηρίξουμε χρηματικά και αυτόν που είναι στο υψηλότερο εισόδημα να τον πάμε στον δεύτερο πυλώνα έτσι ώστε να τον προωθήσουμε καλλιεργητικά. Δηλαδή με προγράμματα. Κατάλαβες; Γιατί τώρα, παραδείγματος χάρη βγήκε μια ιστορία με την Κάρλα, γιατί ξέρεις όλα αυτά αρχίζουν και βγαίνουν με την Κάρλα. Γιατί όταν φύγουν τα νερά από τα παρακάρλια, εκεί παραδείγματος χάρη μέχρι να ξαναεπανέλθουν τα χωράφια, δεν ξέρεις πόσα χρόνια, ούτε ειδικός είμαι ούτε… Δύσκολα πιστεύω ότι θα το πει κάποιος το πώς θα επανέλθουνε γιατί δεν ξέρουμε. Γιατί θα πάρουν και μια παράμετρο για τα παρακάρλια ότι ό,τι ρύπανση έχει ο Πηνειός, και εργοστάσια και τέτοια.. δε μιλάω ότι ήταν ρυπογόνα τα εργοστάσια. Ό, τι είχανε στα προαύλια, ό,τι είχανε.. δεξαμενές πετρελαίου, δεξαμενές λαδιών, όλα αυτά πήγανε και εγκατασταθήκανε στην Κάρλα. Στα παρακάρλια, μη λέμε Κάρλα. Άρα εκεί είναι το πιο δύσκολο. Άρα εκεί για να επανέλθουν ουσιαστικά θα γίνει μια ζώνη. Η πρώτη ζώνη που θα γίνει στην Ελλάδα θα είναι εκεί.
ΣΑ: Ναι αλλά τι ζώνη; Καλλιεργητική ζώνη;
ΑΔ: Καλλιεργητική ζώνη.
ΣτΑ: Αναγκαστικά σου λέει…
ΣΑ: Μα κάτσε. Έχουν μολυνθεί τα χωράφια τώρα.
ΑΔ: Δε μιλάω για τη μόλυνση. Βγάλε τη μόλυνση.
Αγρότες αντιμετωπίζονται ως μη-ειδικοί – epistemic – hermeneutical injustice
ΣτΑ: Βγαίνουν εξαιρετικά πράγματα, για παράδειγμα το ζήτημα των ζωνών της καλλιέργειας, που φαίνεται και πολλοί αρχίζουν να το παίζουν στο… όχι ότι δεν υπάρχουν και αμφισβητήσεις κτλ.
ΑΔ: Δεν είναι θέμα αμφισβήτησης των ζωνών. Οι ζώνες έχουν ένα πρόβλημα. Ότι αν τον άλλον τον βάλεις στην ελεύθερη βούληση της καλλιέργειας, το τι θα σπείρει και του πεις, κοίτα να δεις, ο τόπος σου κάνει για ελαιοκράμβη, παράδειγμα. Η ελαιοκράμβη έχει ένα κέρδος 40 ευρώ το στρέμμα. Εάν του πεις αυτό και δε βάλει όσπρια, παραδείγματος χάρη φασόλια, που έχει 100 ευρώ κέρδος, κάπως πρέπει να συγκεράσεις το 100 με το 40. Άρα τι πρέπει να γίνει; Από το πιο βασικό, από κει που θα ξεκινήσουμε, στην επόμενη ΚΑΠ, από τη στιγμή που θελήσουμε να βάλουμε ζώνες πρέπει αυτόν με το χαμηλό εισόδημα να τον υποστηρίξουμε χρηματικά και αυτόν που είναι στο υψηλότερο εισόδημα να τον πάμε στον δεύτερο πυλώνα έτσι ώστε να τον προωθήσουμε καλλιεργητικά. Δηλαδή με προγράμματα. Κατάλαβες; Γιατί τώρα, παραδείγματος χάρη βγήκε μια ιστορία με την Κάρλα, γιατί ξέρεις όλα αυτά αρχίζουν και βγαίνουν με την Κάρλα. Γιατί όταν φύγουν τα νερά από τα παρακάρλια, εκεί παραδείγματος χάρη μέχρι να ξαναεπανέλθουν τα χωράφια, δεν ξέρεις πόσα χρόνια, ούτε ειδικός είμαι ούτε… Δύσκολα πιστεύω ότι θα το πει κάποιος το πώς θα επανέλθουνε γιατί δεν ξέρουμε. Γιατί θα πάρουν και μια παράμετρο για τα παρακάρλια ότι ό,τι ρύπανση έχει ο Πηνειός, και εργοστάσια και τέτοια.. δε μιλάω ότι ήταν ρυπογόνα τα εργοστάσια. Ό, τι είχανε στα προαύλια, ό,τι είχανε.. δεξαμενές πετρελαίου, δεξαμενές λαδιών, όλα αυτά πήγανε και εγκατασταθήκανε στην Κάρλα. Στα παρακάρλια, μη λέμε Κάρλα. Άρα εκεί είναι το πιο δύσκολο. Άρα εκεί για να επανέλθουν ουσιαστικά θα γίνει μια ζώνη. Η πρώτη ζώνη που θα γίνει στην Ελλάδα θα είναι εκεί.
ΣΑ: Ναι αλλά τι ζώνη; Καλλιεργητική ζώνη;
ΑΔ: Καλλιεργητική ζώνη.
ΣτΑ: Αναγκαστικά σου λέει…
ΣΑ: Μα κάτσε. Έχουν μολυνθεί τα χωράφια τώρα.
ΑΔ: Δε μιλάω για τη μόλυνση. Βγάλε τη μόλυνση.
Αδυναμία ενίσχυσης συνεργασίας μέσα από τη δημιουργία ισχυρότερων νομικών προσώπων ομάδων παραγωγών – συνεταιρισμών
ΣτΑ: Βγαίνουν εξαιρετικά πράγματα, για παράδειγμα το ζήτημα των ζωνών της καλλιέργειας, που φαίνεται και πολλοί αρχίζουν να το παίζουν στο… όχι ότι δεν υπάρχουν και αμφισβητήσεις κτλ.
ΑΔ: Δεν είναι θέμα αμφισβήτησης των ζωνών. Οι ζώνες έχουν ένα πρόβλημα. Ότι αν τον άλλον τον βάλεις στην ελεύθερη βούληση της καλλιέργειας, το τι θα σπείρει και του πεις, κοίτα να δεις, ο τόπος σου κάνει για ελαιοκράμβη, παράδειγμα. Η ελαιοκράμβη έχει ένα κέρδος 40 ευρώ το στρέμμα. Εάν του πεις αυτό και δε βάλει όσπρια, παραδείγματος χάρη φασόλια, που έχει 100 ευρώ κέρδος, κάπως πρέπει να συγκεράσεις το 100 με το 40. Άρα τι πρέπει να γίνει; Από το πιο βασικό, από κει που θα ξεκινήσουμε, στην επόμενη ΚΑΠ, από τη στιγμή που θελήσουμε να βάλουμε ζώνες πρέπει αυτόν με το χαμηλό εισόδημα να τον υποστηρίξουμε χρηματικά και αυτόν που είναι στο υψηλότερο εισόδημα να τον πάμε στον δεύτερο πυλώνα έτσι ώστε να τον προωθήσουμε καλλιεργητικά. Δηλαδή με προγράμματα. Κατάλαβες; Γιατί τώρα, παραδείγματος χάρη βγήκε μια ιστορία με την Κάρλα, γιατί ξέρεις όλα αυτά αρχίζουν και βγαίνουν με την Κάρλα. Γιατί όταν φύγουν τα νερά από τα παρακάρλια, εκεί παραδείγματος χάρη μέχρι να ξαναεπανέλθουν τα χωράφια, δεν ξέρεις πόσα χρόνια, ούτε ειδικός είμαι ούτε… Δύσκολα πιστεύω ότι θα το πει κάποιος το πώς θα επανέλθουνε γιατί δεν ξέρουμε. Γιατί θα πάρουν και μια παράμετρο για τα παρακάρλια ότι ό,τι ρύπανση έχει ο Πηνειός, και εργοστάσια και τέτοια.. δε μιλάω ότι ήταν ρυπογόνα τα εργοστάσια. Ό, τι είχανε στα προαύλια, ό,τι είχανε.. δεξαμενές πετρελαίου, δεξαμενές λαδιών, όλα αυτά πήγανε και εγκατασταθήκανε στην Κάρλα. Στα παρακάρλια, μη λέμε Κάρλα. Άρα εκεί είναι το πιο δύσκολο. Άρα εκεί για να επανέλθουν ουσιαστικά θα γίνει μια ζώνη. Η πρώτη ζώνη που θα γίνει στην Ελλάδα θα είναι εκεί.
ΣΑ: Ναι αλλά τι ζώνη; Καλλιεργητική ζώνη;
ΑΔ: Καλλιεργητική ζώνη.
ΣτΑ: Αναγκαστικά σου λέει…
ΣΑ: Μα κάτσε. Έχουν μολυνθεί τα χωράφια τώρα.
ΑΔ: Δε μιλάω για τη μόλυνση. Βγάλε τη μόλυνση.
Αδυναμία συμμετοχής των κοινοτήτων στις συζητήσεις που τους αφορούν
ΣτΑ: Βγαίνουν εξαιρετικά πράγματα, για παράδειγμα το ζήτημα των ζωνών της καλλιέργειας, που φαίνεται και πολλοί αρχίζουν να το παίζουν στο… όχι ότι δεν υπάρχουν και αμφισβητήσεις κτλ.
ΑΔ: Δεν είναι θέμα αμφισβήτησης των ζωνών. Οι ζώνες έχουν ένα πρόβλημα. Ότι αν τον άλλον τον βάλεις στην ελεύθερη βούληση της καλλιέργειας, το τι θα σπείρει και του πεις, κοίτα να δεις, ο τόπος σου κάνει για ελαιοκράμβη, παράδειγμα. Η ελαιοκράμβη έχει ένα κέρδος 40 ευρώ το στρέμμα. Εάν του πεις αυτό και δε βάλει όσπρια, παραδείγματος χάρη φασόλια, που έχει 100 ευρώ κέρδος, κάπως πρέπει να συγκεράσεις το 100 με το 40. Άρα τι πρέπει να γίνει; Από το πιο βασικό, από κει που θα ξεκινήσουμε, στην επόμενη ΚΑΠ, από τη στιγμή που θελήσουμε να βάλουμε ζώνες πρέπει αυτόν με το χαμηλό εισόδημα να τον υποστηρίξουμε χρηματικά και αυτόν που είναι στο υψηλότερο εισόδημα να τον πάμε στον δεύτερο πυλώνα έτσι ώστε να τον προωθήσουμε καλλιεργητικά. Δηλαδή με προγράμματα. Κατάλαβες; Γιατί τώρα, παραδείγματος χάρη βγήκε μια ιστορία με την Κάρλα, γιατί ξέρεις όλα αυτά αρχίζουν και βγαίνουν με την Κάρλα. Γιατί όταν φύγουν τα νερά από τα παρακάρλια, εκεί παραδείγματος χάρη μέχρι να ξαναεπανέλθουν τα χωράφια, δεν ξέρεις πόσα χρόνια, ούτε ειδικός είμαι ούτε… Δύσκολα πιστεύω ότι θα το πει κάποιος το πώς θα επανέλθουνε γιατί δεν ξέρουμε. Γιατί θα πάρουν και μια παράμετρο για τα παρακάρλια ότι ό,τι ρύπανση έχει ο Πηνειός, και εργοστάσια και τέτοια.. δε μιλάω ότι ήταν ρυπογόνα τα εργοστάσια. Ό, τι είχανε στα προαύλια, ό,τι είχανε.. δεξαμενές πετρελαίου, δεξαμενές λαδιών, όλα αυτά πήγανε και εγκατασταθήκανε στην Κάρλα. Στα παρακάρλια, μη λέμε Κάρλα. Άρα εκεί είναι το πιο δύσκολο. Άρα εκεί για να επανέλθουν ουσιαστικά θα γίνει μια ζώνη. Η πρώτη ζώνη που θα γίνει στην Ελλάδα θα είναι εκεί.
ΣΑ: Ναι αλλά τι ζώνη; Καλλιεργητική ζώνη;
ΑΔ: Καλλιεργητική ζώνη.
ΣτΑ: Αναγκαστικά σου λέει…
ΣΑ: Μα κάτσε. Έχουν μολυνθεί τα χωράφια τώρα.
ΑΔ: Δε μιλάω για τη μόλυνση. Βγάλε τη μόλυνση.
Εσωτερικές έριδες εντός της ομάδας – ανταγωνισμός μεταξύ των μελών
ΣτΑ: Βγαίνουν εξαιρετικά πράγματα, για παράδειγμα το ζήτημα των ζωνών της καλλιέργειας, που φαίνεται και πολλοί αρχίζουν να το παίζουν στο… όχι ότι δεν υπάρχουν και αμφισβητήσεις κτλ.
ΑΔ: Δεν είναι θέμα αμφισβήτησης των ζωνών. Οι ζώνες έχουν ένα πρόβλημα. Ότι αν τον άλλον τον βάλεις στην ελεύθερη βούληση της καλλιέργειας, το τι θα σπείρει και του πεις, κοίτα να δεις, ο τόπος σου κάνει για ελαιοκράμβη, παράδειγμα. Η ελαιοκράμβη έχει ένα κέρδος 40 ευρώ το στρέμμα. Εάν του πεις αυτό και δε βάλει όσπρια, παραδείγματος χάρη φασόλια, που έχει 100 ευρώ κέρδος, κάπως πρέπει να συγκεράσεις το 100 με το 40. Άρα τι πρέπει να γίνει; Από το πιο βασικό, από κει που θα ξεκινήσουμε, στην επόμενη ΚΑΠ, από τη στιγμή που θελήσουμε να βάλουμε ζώνες πρέπει αυτόν με το χαμηλό εισόδημα να τον υποστηρίξουμε χρηματικά και αυτόν που είναι στο υψηλότερο εισόδημα να τον πάμε στον δεύτερο πυλώνα έτσι ώστε να τον προωθήσουμε καλλιεργητικά. Δηλαδή με προγράμματα. Κατάλαβες; Γιατί τώρα, παραδείγματος χάρη βγήκε μια ιστορία με την Κάρλα, γιατί ξέρεις όλα αυτά αρχίζουν και βγαίνουν με την Κάρλα. Γιατί όταν φύγουν τα νερά από τα παρακάρλια, εκεί παραδείγματος χάρη μέχρι να ξαναεπανέλθουν τα χωράφια, δεν ξέρεις πόσα χρόνια, ούτε ειδικός είμαι ούτε… Δύσκολα πιστεύω ότι θα το πει κάποιος το πώς θα επανέλθουνε γιατί δεν ξέρουμε. Γιατί θα πάρουν και μια παράμετρο για τα παρακάρλια ότι ό,τι ρύπανση έχει ο Πηνειός, και εργοστάσια και τέτοια.. δε μιλάω ότι ήταν ρυπογόνα τα εργοστάσια. Ό, τι είχανε στα προαύλια, ό,τι είχανε.. δεξαμενές πετρελαίου, δεξαμενές λαδιών, όλα αυτά πήγανε και εγκατασταθήκανε στην Κάρλα. Στα παρακάρλια, μη λέμε Κάρλα. Άρα εκεί είναι το πιο δύσκολο. Άρα εκεί για να επανέλθουν ουσιαστικά θα γίνει μια ζώνη. Η πρώτη ζώνη που θα γίνει στην Ελλάδα θα είναι εκεί.
ΣΑ: Ναι αλλά τι ζώνη; Καλλιεργητική ζώνη;
ΑΔ: Καλλιεργητική ζώνη.
ΣτΑ: Αναγκαστικά σου λέει…
ΣΑ: Μα κάτσε. Έχουν μολυνθεί τα χωράφια τώρα.
ΑΔ: Δε μιλάω για τη μόλυνση. Βγάλε τη μόλυνση.
Έλλειψη κατανόησης επιθυμητού τελικού προϊόντος από τους καταναλωτές
ΣτΑ: Βγαίνουν εξαιρετικά πράγματα, για παράδειγμα το ζήτημα των ζωνών της καλλιέργειας, που φαίνεται και πολλοί αρχίζουν να το παίζουν στο… όχι ότι δεν υπάρχουν και αμφισβητήσεις κτλ.
ΑΔ: Δεν είναι θέμα αμφισβήτησης των ζωνών. Οι ζώνες έχουν ένα πρόβλημα. Ότι αν τον άλλον τον βάλεις στην ελεύθερη βούληση της καλλιέργειας, το τι θα σπείρει και του πεις, κοίτα να δεις, ο τόπος σου κάνει για ελαιοκράμβη, παράδειγμα. Η ελαιοκράμβη έχει ένα κέρδος 40 ευρώ το στρέμμα. Εάν του πεις αυτό και δε βάλει όσπρια, παραδείγματος χάρη φασόλια, που έχει 100 ευρώ κέρδος, κάπως πρέπει να συγκεράσεις το 100 με το 40. Άρα τι πρέπει να γίνει; Από το πιο βασικό, από κει που θα ξεκινήσουμε, στην επόμενη ΚΑΠ, από τη στιγμή που θελήσουμε να βάλουμε ζώνες πρέπει αυτόν με το χαμηλό εισόδημα να τον υποστηρίξουμε χρηματικά και αυτόν που είναι στο υψηλότερο εισόδημα να τον πάμε στον δεύτερο πυλώνα έτσι ώστε να τον προωθήσουμε καλλιεργητικά. Δηλαδή με προγράμματα. Κατάλαβες; Γιατί τώρα, παραδείγματος χάρη βγήκε μια ιστορία με την Κάρλα, γιατί ξέρεις όλα αυτά αρχίζουν και βγαίνουν με την Κάρλα. Γιατί όταν φύγουν τα νερά από τα παρακάρλια, εκεί παραδείγματος χάρη μέχρι να ξαναεπανέλθουν τα χωράφια, δεν ξέρεις πόσα χρόνια, ούτε ειδικός είμαι ούτε… Δύσκολα πιστεύω ότι θα το πει κάποιος το πώς θα επανέλθουνε γιατί δεν ξέρουμε. Γιατί θα πάρουν και μια παράμετρο για τα παρακάρλια ότι ό,τι ρύπανση έχει ο Πηνειός, και εργοστάσια και τέτοια.. δε μιλάω ότι ήταν ρυπογόνα τα εργοστάσια. Ό, τι είχανε στα προαύλια, ό,τι είχανε.. δεξαμενές πετρελαίου, δεξαμενές λαδιών, όλα αυτά πήγανε και εγκατασταθήκανε στην Κάρλα. Στα παρακάρλια, μη λέμε Κάρλα. Άρα εκεί είναι το πιο δύσκολο. Άρα εκεί για να επανέλθουν ουσιαστικά θα γίνει μια ζώνη. Η πρώτη ζώνη που θα γίνει στην Ελλάδα θα είναι εκεί.
ΣΑ: Ναι αλλά τι ζώνη; Καλλιεργητική ζώνη;
ΑΔ: Καλλιεργητική ζώνη.
ΣτΑ: Αναγκαστικά σου λέει…
ΣΑ: Μα κάτσε. Έχουν μολυνθεί τα χωράφια τώρα.
ΑΔ: Δε μιλάω για τη μόλυνση. Βγάλε τη μόλυνση.
Περιορισμός φυτοφαρμάκων-μεγαλύτερη ευαλωτότητα λόγω περιβαλλοντικών νόμων
ΣτΑ: Βγαίνουν εξαιρετικά πράγματα, για παράδειγμα το ζήτημα των ζωνών της καλλιέργειας, που φαίνεται και πολλοί αρχίζουν να το παίζουν στο… όχι ότι δεν υπάρχουν και αμφισβητήσεις κτλ.
ΑΔ: Δεν είναι θέμα αμφισβήτησης των ζωνών. Οι ζώνες έχουν ένα πρόβλημα. Ότι αν τον άλλον τον βάλεις στην ελεύθερη βούληση της καλλιέργειας, το τι θα σπείρει και του πεις, κοίτα να δεις, ο τόπος σου κάνει για ελαιοκράμβη, παράδειγμα. Η ελαιοκράμβη έχει ένα κέρδος 40 ευρώ το στρέμμα. Εάν του πεις αυτό και δε βάλει όσπρια, παραδείγματος χάρη φασόλια, που έχει 100 ευρώ κέρδος, κάπως πρέπει να συγκεράσεις το 100 με το 40. Άρα τι πρέπει να γίνει; Από το πιο βασικό, από κει που θα ξεκινήσουμε, στην επόμενη ΚΑΠ, από τη στιγμή που θελήσουμε να βάλουμε ζώνες πρέπει αυτόν με το χαμηλό εισόδημα να τον υποστηρίξουμε χρηματικά και αυτόν που είναι στο υψηλότερο εισόδημα να τον πάμε στον δεύτερο πυλώνα έτσι ώστε να τον προωθήσουμε καλλιεργητικά. Δηλαδή με προγράμματα. Κατάλαβες; Γιατί τώρα, παραδείγματος χάρη βγήκε μια ιστορία με την Κάρλα, γιατί ξέρεις όλα αυτά αρχίζουν και βγαίνουν με την Κάρλα. Γιατί όταν φύγουν τα νερά από τα παρακάρλια, εκεί παραδείγματος χάρη μέχρι να ξαναεπανέλθουν τα χωράφια, δεν ξέρεις πόσα χρόνια, ούτε ειδικός είμαι ούτε… Δύσκολα πιστεύω ότι θα το πει κάποιος το πώς θα επανέλθουνε γιατί δεν ξέρουμε. Γιατί θα πάρουν και μια παράμετρο για τα παρακάρλια ότι ό,τι ρύπανση έχει ο Πηνειός, και εργοστάσια και τέτοια.. δε μιλάω ότι ήταν ρυπογόνα τα εργοστάσια. Ό, τι είχανε στα προαύλια, ό,τι είχανε.. δεξαμενές πετρελαίου, δεξαμενές λαδιών, όλα αυτά πήγανε και εγκατασταθήκανε στην Κάρλα. Στα παρακάρλια, μη λέμε Κάρλα. Άρα εκεί είναι το πιο δύσκολο. Άρα εκεί για να επανέλθουν ουσιαστικά θα γίνει μια ζώνη. Η πρώτη ζώνη που θα γίνει στην Ελλάδα θα είναι εκεί.
ΣΑ: Ναι αλλά τι ζώνη; Καλλιεργητική ζώνη;
ΑΔ: Καλλιεργητική ζώνη.
ΣτΑ: Αναγκαστικά σου λέει…
ΣΑ: Μα κάτσε. Έχουν μολυνθεί τα χωράφια τώρα.
ΑΔ: Δε μιλάω για τη μόλυνση. Βγάλε τη μόλυνση.
Ανεπαρκής διαφοροποίηση τιμών ανάλογα με την ποιότητα/χαρακτηριστικά
ΣτΑ: Βγαίνουν εξαιρετικά πράγματα, για παράδειγμα το ζήτημα των ζωνών της καλλιέργειας, που φαίνεται και πολλοί αρχίζουν να το παίζουν στο… όχι ότι δεν υπάρχουν και αμφισβητήσεις κτλ.
ΑΔ: Δεν είναι θέμα αμφισβήτησης των ζωνών. Οι ζώνες έχουν ένα πρόβλημα. Ότι αν τον άλλον τον βάλεις στην ελεύθερη βούληση της καλλιέργειας, το τι θα σπείρει και του πεις, κοίτα να δεις, ο τόπος σου κάνει για ελαιοκράμβη, παράδειγμα. Η ελαιοκράμβη έχει ένα κέρδος 40 ευρώ το στρέμμα. Εάν του πεις αυτό και δε βάλει όσπρια, παραδείγματος χάρη φασόλια, που έχει 100 ευρώ κέρδος, κάπως πρέπει να συγκεράσεις το 100 με το 40. Άρα τι πρέπει να γίνει; Από το πιο βασικό, από κει που θα ξεκινήσουμε, στην επόμενη ΚΑΠ, από τη στιγμή που θελήσουμε να βάλουμε ζώνες πρέπει αυτόν με το χαμηλό εισόδημα να τον υποστηρίξουμε χρηματικά και αυτόν που είναι στο υψηλότερο εισόδημα να τον πάμε στον δεύτερο πυλώνα έτσι ώστε να τον προωθήσουμε καλλιεργητικά. Δηλαδή με προγράμματα. Κατάλαβες; Γιατί τώρα, παραδείγματος χάρη βγήκε μια ιστορία με την Κάρλα, γιατί ξέρεις όλα αυτά αρχίζουν και βγαίνουν με την Κάρλα. Γιατί όταν φύγουν τα νερά από τα παρακάρλια, εκεί παραδείγματος χάρη μέχρι να ξαναεπανέλθουν τα χωράφια, δεν ξέρεις πόσα χρόνια, ούτε ειδικός είμαι ούτε… Δύσκολα πιστεύω ότι θα το πει κάποιος το πώς θα επανέλθουνε γιατί δεν ξέρουμε. Γιατί θα πάρουν και μια παράμετρο για τα παρακάρλια ότι ό,τι ρύπανση έχει ο Πηνειός, και εργοστάσια και τέτοια.. δε μιλάω ότι ήταν ρυπογόνα τα εργοστάσια. Ό, τι είχανε στα προαύλια, ό,τι είχανε.. δεξαμενές πετρελαίου, δεξαμενές λαδιών, όλα αυτά πήγανε και εγκατασταθήκανε στην Κάρλα. Στα παρακάρλια, μη λέμε Κάρλα. Άρα εκεί είναι το πιο δύσκολο. Άρα εκεί για να επανέλθουν ουσιαστικά θα γίνει μια ζώνη. Η πρώτη ζώνη που θα γίνει στην Ελλάδα θα είναι εκεί.
ΣΑ: Ναι αλλά τι ζώνη; Καλλιεργητική ζώνη;
ΑΔ: Καλλιεργητική ζώνη.
ΣτΑ: Αναγκαστικά σου λέει…
ΣΑ: Μα κάτσε. Έχουν μολυνθεί τα χωράφια τώρα.
ΑΔ: Δε μιλάω για τη μόλυνση. Βγάλε τη μόλυνση.
Έλλειψη αναγνώρισης του δυσκολου αναγλυφου εκ μέρους των κρατικών φορέων (για απόδοση επιδοτήσεων)
ΣτΑ: Βγαίνουν εξαιρετικά πράγματα, για παράδειγμα το ζήτημα των ζωνών της καλλιέργειας, που φαίνεται και πολλοί αρχίζουν να το παίζουν στο… όχι ότι δεν υπάρχουν και αμφισβητήσεις κτλ.
ΑΔ: Δεν είναι θέμα αμφισβήτησης των ζωνών. Οι ζώνες έχουν ένα πρόβλημα. Ότι αν τον άλλον τον βάλεις στην ελεύθερη βούληση της καλλιέργειας, το τι θα σπείρει και του πεις, κοίτα να δεις, ο τόπος σου κάνει για ελαιοκράμβη, παράδειγμα. Η ελαιοκράμβη έχει ένα κέρδος 40 ευρώ το στρέμμα. Εάν του πεις αυτό και δε βάλει όσπρια, παραδείγματος χάρη φασόλια, που έχει 100 ευρώ κέρδος, κάπως πρέπει να συγκεράσεις το 100 με το 40. Άρα τι πρέπει να γίνει; Από το πιο βασικό, από κει που θα ξεκινήσουμε, στην επόμενη ΚΑΠ, από τη στιγμή που θελήσουμε να βάλουμε ζώνες πρέπει αυτόν με το χαμηλό εισόδημα να τον υποστηρίξουμε χρηματικά και αυτόν που είναι στο υψηλότερο εισόδημα να τον πάμε στον δεύτερο πυλώνα έτσι ώστε να τον προωθήσουμε καλλιεργητικά. Δηλαδή με προγράμματα. Κατάλαβες; Γιατί τώρα, παραδείγματος χάρη βγήκε μια ιστορία με την Κάρλα, γιατί ξέρεις όλα αυτά αρχίζουν και βγαίνουν με την Κάρλα. Γιατί όταν φύγουν τα νερά από τα παρακάρλια, εκεί παραδείγματος χάρη μέχρι να ξαναεπανέλθουν τα χωράφια, δεν ξέρεις πόσα χρόνια, ούτε ειδικός είμαι ούτε… Δύσκολα πιστεύω ότι θα το πει κάποιος το πώς θα επανέλθουνε γιατί δεν ξέρουμε. Γιατί θα πάρουν και μια παράμετρο για τα παρακάρλια ότι ό,τι ρύπανση έχει ο Πηνειός, και εργοστάσια και τέτοια.. δε μιλάω ότι ήταν ρυπογόνα τα εργοστάσια. Ό, τι είχανε στα προαύλια, ό,τι είχανε.. δεξαμενές πετρελαίου, δεξαμενές λαδιών, όλα αυτά πήγανε και εγκατασταθήκανε στην Κάρλα. Στα παρακάρλια, μη λέμε Κάρλα. Άρα εκεί είναι το πιο δύσκολο. Άρα εκεί για να επανέλθουν ουσιαστικά θα γίνει μια ζώνη. Η πρώτη ζώνη που θα γίνει στην Ελλάδα θα είναι εκεί.
ΣΑ: Ναι αλλά τι ζώνη; Καλλιεργητική ζώνη;
ΑΔ: Καλλιεργητική ζώνη.
ΣτΑ: Αναγκαστικά σου λέει…
ΣΑ: Μα κάτσε. Έχουν μολυνθεί τα χωράφια τώρα.
ΑΔ: Δε μιλάω για τη μόλυνση. Βγάλε τη μόλυνση.
Αδυναμία εξασφάλισης υδατικών πόρων για όλους
ΣτΑ: Βγαίνουν εξαιρετικά πράγματα, για παράδειγμα το ζήτημα των ζωνών της καλλιέργειας, που φαίνεται και πολλοί αρχίζουν να το παίζουν στο… όχι ότι δεν υπάρχουν και αμφισβητήσεις κτλ.
ΑΔ: Δεν είναι θέμα αμφισβήτησης των ζωνών. Οι ζώνες έχουν ένα πρόβλημα. Ότι αν τον άλλον τον βάλεις στην ελεύθερη βούληση της καλλιέργειας, το τι θα σπείρει και του πεις, κοίτα να δεις, ο τόπος σου κάνει για ελαιοκράμβη, παράδειγμα. Η ελαιοκράμβη έχει ένα κέρδος 40 ευρώ το στρέμμα. Εάν του πεις αυτό και δε βάλει όσπρια, παραδείγματος χάρη φασόλια, που έχει 100 ευρώ κέρδος, κάπως πρέπει να συγκεράσεις το 100 με το 40. Άρα τι πρέπει να γίνει; Από το πιο βασικό, από κει που θα ξεκινήσουμε, στην επόμενη ΚΑΠ, από τη στιγμή που θελήσουμε να βάλουμε ζώνες πρέπει αυτόν με το χαμηλό εισόδημα να τον υποστηρίξουμε χρηματικά και αυτόν που είναι στο υψηλότερο εισόδημα να τον πάμε στον δεύτερο πυλώνα έτσι ώστε να τον προωθήσουμε καλλιεργητικά. Δηλαδή με προγράμματα. Κατάλαβες; Γιατί τώρα, παραδείγματος χάρη βγήκε μια ιστορία με την Κάρλα, γιατί ξέρεις όλα αυτά αρχίζουν και βγαίνουν με την Κάρλα. Γιατί όταν φύγουν τα νερά από τα παρακάρλια, εκεί παραδείγματος χάρη μέχρι να ξαναεπανέλθουν τα χωράφια, δεν ξέρεις πόσα χρόνια, ούτε ειδικός είμαι ούτε… Δύσκολα πιστεύω ότι θα το πει κάποιος το πώς θα επανέλθουνε γιατί δεν ξέρουμε. Γιατί θα πάρουν και μια παράμετρο για τα παρακάρλια ότι ό,τι ρύπανση έχει ο Πηνειός, και εργοστάσια και τέτοια.. δε μιλάω ότι ήταν ρυπογόνα τα εργοστάσια. Ό, τι είχανε στα προαύλια, ό,τι είχανε.. δεξαμενές πετρελαίου, δεξαμενές λαδιών, όλα αυτά πήγανε και εγκατασταθήκανε στην Κάρλα. Στα παρακάρλια, μη λέμε Κάρλα. Άρα εκεί είναι το πιο δύσκολο. Άρα εκεί για να επανέλθουν ουσιαστικά θα γίνει μια ζώνη. Η πρώτη ζώνη που θα γίνει στην Ελλάδα θα είναι εκεί.
ΣΑ: Ναι αλλά τι ζώνη; Καλλιεργητική ζώνη;
ΑΔ: Καλλιεργητική ζώνη.
ΣτΑ: Αναγκαστικά σου λέει…
ΣΑ: Μα κάτσε. Έχουν μολυνθεί τα χωράφια τώρα.
ΑΔ: Δε μιλάω για τη μόλυνση. Βγάλε τη μόλυνση.
Προσωρινότητα εργατών, αδυναμία σύναψης μόνιμων συνεργασιών λόγω της λήξης της βίζας και της αναγκαστικής αποχώρησης των αλλοδαπών εργατών
ΣτΑ: Βγαίνουν εξαιρετικά πράγματα, για παράδειγμα το ζήτημα των ζωνών της καλλιέργειας, που φαίνεται και πολλοί αρχίζουν να το παίζουν στο… όχι ότι δεν υπάρχουν και αμφισβητήσεις κτλ.
ΑΔ: Δεν είναι θέμα αμφισβήτησης των ζωνών. Οι ζώνες έχουν ένα πρόβλημα. Ότι αν τον άλλον τον βάλεις στην ελεύθερη βούληση της καλλιέργειας, το τι θα σπείρει και του πεις, κοίτα να δεις, ο τόπος σου κάνει για ελαιοκράμβη, παράδειγμα. Η ελαιοκράμβη έχει ένα κέρδος 40 ευρώ το στρέμμα. Εάν του πεις αυτό και δε βάλει όσπρια, παραδείγματος χάρη φασόλια, που έχει 100 ευρώ κέρδος, κάπως πρέπει να συγκεράσεις το 100 με το 40. Άρα τι πρέπει να γίνει; Από το πιο βασικό, από κει που θα ξεκινήσουμε, στην επόμενη ΚΑΠ, από τη στιγμή που θελήσουμε να βάλουμε ζώνες πρέπει αυτόν με το χαμηλό εισόδημα να τον υποστηρίξουμε χρηματικά και αυτόν που είναι στο υψηλότερο εισόδημα να τον πάμε στον δεύτερο πυλώνα έτσι ώστε να τον προωθήσουμε καλλιεργητικά. Δηλαδή με προγράμματα. Κατάλαβες; Γιατί τώρα, παραδείγματος χάρη βγήκε μια ιστορία με την Κάρλα, γιατί ξέρεις όλα αυτά αρχίζουν και βγαίνουν με την Κάρλα. Γιατί όταν φύγουν τα νερά από τα παρακάρλια, εκεί παραδείγματος χάρη μέχρι να ξαναεπανέλθουν τα χωράφια, δεν ξέρεις πόσα χρόνια, ούτε ειδικός είμαι ούτε… Δύσκολα πιστεύω ότι θα το πει κάποιος το πώς θα επανέλθουνε γιατί δεν ξέρουμε. Γιατί θα πάρουν και μια παράμετρο για τα παρακάρλια ότι ό,τι ρύπανση έχει ο Πηνειός, και εργοστάσια και τέτοια.. δε μιλάω ότι ήταν ρυπογόνα τα εργοστάσια. Ό, τι είχανε στα προαύλια, ό,τι είχανε.. δεξαμενές πετρελαίου, δεξαμενές λαδιών, όλα αυτά πήγανε και εγκατασταθήκανε στην Κάρλα. Στα παρακάρλια, μη λέμε Κάρλα. Άρα εκεί είναι το πιο δύσκολο. Άρα εκεί για να επανέλθουν ουσιαστικά θα γίνει μια ζώνη. Η πρώτη ζώνη που θα γίνει στην Ελλάδα θα είναι εκεί.
ΣΑ: Ναι αλλά τι ζώνη; Καλλιεργητική ζώνη;
ΑΔ: Καλλιεργητική ζώνη.
ΣτΑ: Αναγκαστικά σου λέει…
ΣΑ: Μα κάτσε. Έχουν μολυνθεί τα χωράφια τώρα.
ΑΔ: Δε μιλάω για τη μόλυνση. Βγάλε τη μόλυνση.
Έλλειψη εργατικού δυναμικού – αδυναμία εξεύρεσης εξειδικευμένων εργατών
ΣτΑ: Βγαίνουν εξαιρετικά πράγματα, για παράδειγμα το ζήτημα των ζωνών της καλλιέργειας, που φαίνεται και πολλοί αρχίζουν να το παίζουν στο… όχι ότι δεν υπάρχουν και αμφισβητήσεις κτλ.
ΑΔ: Δεν είναι θέμα αμφισβήτησης των ζωνών. Οι ζώνες έχουν ένα πρόβλημα. Ότι αν τον άλλον τον βάλεις στην ελεύθερη βούληση της καλλιέργειας, το τι θα σπείρει και του πεις, κοίτα να δεις, ο τόπος σου κάνει για ελαιοκράμβη, παράδειγμα. Η ελαιοκράμβη έχει ένα κέρδος 40 ευρώ το στρέμμα. Εάν του πεις αυτό και δε βάλει όσπρια, παραδείγματος χάρη φασόλια, που έχει 100 ευρώ κέρδος, κάπως πρέπει να συγκεράσεις το 100 με το 40. Άρα τι πρέπει να γίνει; Από το πιο βασικό, από κει που θα ξεκινήσουμε, στην επόμενη ΚΑΠ, από τη στιγμή που θελήσουμε να βάλουμε ζώνες πρέπει αυτόν με το χαμηλό εισόδημα να τον υποστηρίξουμε χρηματικά και αυτόν που είναι στο υψηλότερο εισόδημα να τον πάμε στον δεύτερο πυλώνα έτσι ώστε να τον προωθήσουμε καλλιεργητικά. Δηλαδή με προγράμματα. Κατάλαβες; Γιατί τώρα, παραδείγματος χάρη βγήκε μια ιστορία με την Κάρλα, γιατί ξέρεις όλα αυτά αρχίζουν και βγαίνουν με την Κάρλα. Γιατί όταν φύγουν τα νερά από τα παρακάρλια, εκεί παραδείγματος χάρη μέχρι να ξαναεπανέλθουν τα χωράφια, δεν ξέρεις πόσα χρόνια, ούτε ειδικός είμαι ούτε… Δύσκολα πιστεύω ότι θα το πει κάποιος το πώς θα επανέλθουνε γιατί δεν ξέρουμε. Γιατί θα πάρουν και μια παράμετρο για τα παρακάρλια ότι ό,τι ρύπανση έχει ο Πηνειός, και εργοστάσια και τέτοια.. δε μιλάω ότι ήταν ρυπογόνα τα εργοστάσια. Ό, τι είχανε στα προαύλια, ό,τι είχανε.. δεξαμενές πετρελαίου, δεξαμενές λαδιών, όλα αυτά πήγανε και εγκατασταθήκανε στην Κάρλα. Στα παρακάρλια, μη λέμε Κάρλα. Άρα εκεί είναι το πιο δύσκολο. Άρα εκεί για να επανέλθουν ουσιαστικά θα γίνει μια ζώνη. Η πρώτη ζώνη που θα γίνει στην Ελλάδα θα είναι εκεί.
ΣΑ: Ναι αλλά τι ζώνη; Καλλιεργητική ζώνη;
ΑΔ: Καλλιεργητική ζώνη.
ΣτΑ: Αναγκαστικά σου λέει…
ΣΑ: Μα κάτσε. Έχουν μολυνθεί τα χωράφια τώρα.
ΑΔ: Δε μιλάω για τη μόλυνση. Βγάλε τη μόλυνση.