Go-JuST

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εργαστήρια διαβούλευσης του έργου “Go-Just” για δίκαιες αγροδιατροφικές μεταβάσεις στη Θεσσαλία

Ο Ιανουάριος υπήρξε ένας ιδιαίτερα δραστήριος μήνας για το Go-Just, καθώς η ερευνητική ομάδα διοργάνωσε τέσσερα εργαστήρια συμπαραγωγής πολιτικών (co-creation workshops) στις πόλεις της Θεσσαλίας, την περιοχή που έχει επιλεγεί από το ερευνητικό έργο ως model region για την ανάπτυξη και εφαρμογή δίκαιων αγροδιατροφικών μεταβάσεων. Στη Λάρισα, στην Καρδίτσα και στον Βόλο, αγρότες, μέλη αγροτικών συνεταιρισμών και ΤΟΕΒ συμμετείχαν ενεργά σε ημερίδες που λειτούργησαν ως ανοιχτή διαβούλευση και πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Τα εργαστήρια επικεντρώθηκαν σε τρία κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη μετάβαση προς ένα πιο βιώσιμο και δίκαιο αγροδιατροφικό σύστημα: “Υδάτινοι πόροι και καλλιέργειες”, “Η πρόκληση της αναδιάρθρωσης καλλιεργειών” και “Αγροτική παραγωγή και ανθεκτικότητα κοινοτήτων της Μαγνησίας”. Συνολικά συμμετείχαν πάνω από 180 εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων, τόσο από τις κοινότητες αγροτών, τους συνεταιρισμούς, τους ερευνητικούς θεσμούς, τη βιομηχανία φυτοπολλαπλασιαστικού υλικού, αγροεφοδίων και μεταποίησης του αγροτροφίμου. Οργανώθηκαν τουλάχιστον 16 εργαστήρια συνδιαμόρφωσης και συν-σχεδιασμού κοινωνικοτεχνικών μονοπατιών για ένα βιώσιμο μέλλον. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία, όχι μόνο να αξιολογήσουν τα προτεινόμενα σενάρια για την αγροδιατροφική μετάβαση, αλλά και να συνδιαμορφώσουν νέες προτάσεις, βασισμένες στις δικές τους ανάγκες και εμπειρίες. Οι συζητήσεις ανέδειξαν καίρια ζητήματα που προκύπτουν από την μακρόχρονη εμπειρία των συμμετεχόντων ενώ παράλληλα ανέδειξαν πιθανά μελλοντικά μονοπάτια αντιμετώπισης των τρεχόντων προκλήσεων.

Η ερευνητική ομάδα του Go-Just θα επεξεργαστεί όλες τις θέσεις και προτάσεις που συγκεντρώθηκαν, ώστε να διαμορφώσει ένα ολοκληρωμένο τελικό κείμενο, το οποίο θα αξιοποιηθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, στο πλαίσιο του σχεδιασμού του νέου αγροτικού μοντέλου της περιοχής, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου, ανθεκτικού και κοινωνικά δίκαιου αγροδιατροφικού συστήματος. Η ενεργή συμμετοχή των αγροτών και των συνεταιρισμών σε αυτή τη διαδικασία αποδεικνύει τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ επιστημονικής κοινότητας και τοπικών παραγωγών για τη χάραξη πολιτικών που ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της γεωργικής παραγωγής και των αγροτικών κοινοτήτων της Θεσσαλίας.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για τη συνδιοργάνωση τον Συνεταιρισμό ΘΕΣΓη, τον ΤΟΕΒ Ταυρωπού και τον Σύνδεσμο Ελαιώνων Νοτιοδυτικής Μαγνησίας, και το Κέντρο Καινοτομίας JOIST, το Ξενοδοχείο Κιέριον και το Domotel Xenia Volos για τη φιλοξενία. Τέλος, ευχαριστούμε για τη συμμετοχή τους τους ομιλητές: τον Πρόεδρο του ΟΔΥΘ, καθ. Νικόλαο Δέρκα, τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, καθ. Δημήτρη Κουρέτα, τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων Δημήτρη Σοφολόγη, τον Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Θεοφάνη Γέμτο, τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρη Γούσιο, τον Υπεύθυνο Εργαστηρίων του Εθνικού Κέντρου Βάμβακος Δρ. Δημήτρη Μπεσλεμέ, τον Υπεύθυνο Επικοινωνίας του ΑΣ Ζαγοράς Αντώνη Πολίτη, τον Πρόεδρο του Σχολείου Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας Νίκο Κουτσούκο, τον Πρόεδρο της Πρότυπης Ομάδας Παραγωγών Ελαιολάδου Νηλέας Γιώργο Κόκκινο και τον CEO της Foodoxys, Δρ. Φώτη Τέκο.

 

Το έργο υλοποιείται στο Πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης-NextGeneration EU (Φορέας Υλοποίησης: ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.)